Biblioteca vie – interviuri cu alumni.

Dr Delia Ramona Saleno

 

1989-1993 este eleva la Colegiul National Aurel Vlaicu din Orastie

1993-1999 studenta la Facultatea de MedicinaVeterinara din ClujNapoca

1999-2000 doctorand in cadrul Departamentului de Reproductie, Ginecologie si Obstetrica a Facultatii de MedicinaVeterinara din ClujNapoca.

2002 bursa Erasmus in cadrul Departamentului de Reproductie a Facultatii de Medicina Veterinara a Universitatii din Murcia – Spania.

2005 cercetator in cadrul Departamentului de Genetica a Facultatii de Medicina Veterinara  a Universitatii din Cordoba – Spania.

2018 doctorand in Departamentul de Genetica a Facultatii de Medicina Veterinara a Universitatii din Cordoba.

1Pe o scara de la 1 la 10, care este satisfactia pe care o resimti in legatura cu actualul loc de munca? Ce anume din ceea ce faci iti produce aceasta satisfactie?

Medicina veterinara este pentru mine o pasiune asa ca, trebuie sa marturisesc ca satisfactia este deplina pentru ca am  posibilitatea sa fac ceea ce imi place, chiar daca nu toate zilele sunt la fel de bune.

 

2. Care sunt reperele carierei tale profesionale? Exista legatura intre visul din copilarie si actuala ocupatie?

Cred ca pot sa spun ca raspunsul este afirmativ pentru ca doream sa vindec animalele, iar in prezent, prin activitatea mea de medic veterinar specializat in animale de companie, folosesc metode sofisticate de diagnostic, de imagine si de laborator pentru a descoperi si trata cu cele mai moderne metode medicale si chirurgicale, pacientii nostri. Medicina geriatrica, oncologia, medicina regenerariva, fizioterapia erau o utopie acum foarte putini ani in medicina veterinara, iar astazi, o realitate cotidiana.

  1. Cum percepi actualul loc de munca?

In prezent nu sunt doar medic veterinar, ci si director tehnic al echipei si administrator al firmei. Este o mare responsabilitate pentru ca depinde de mine ca fluxul de lucru sa fie continuu, ca echipa sa functioneze, sa se actualizeze in mod constant si sa nu apara conflicte, ca salariile sa se poata plati la timp, ca serviciile oferite sa fie de maxima calitate si sa indeplineasca sau sa depaseasca ceea ce clientii sperau de la noi,etc  E o situatie uneori stresanta, dar cotidiana.

  1. Exista legatura intre ceea ce lucrezi si ceea ce ai invatat in scoli?

In contextul actual, nicio  scoala din lume nu te invata tot ceea ce ai nevoie in viata profesionala. Noutatile apar in mod permanent intr-o societate care se misca cu rapiditate uluitoare; cel care nu se formeaza in mod permanent, risca sa fie depasit de situatie in mai putin de un an.

  1. Care sunt cunostintele, abilitatile, competentele pe care le consideri absolut necesare pentru a fi competitiv pe piata muncii actuale si viitoare?

Pe langa cunostintele tehnice ale fiecarei profesii, astazi este mare nevoie de oameni cu abilitati in inteligenta emotionala, cu cunostinte in comunicarea directa si online si cu notiuni de baza in economie. Cei care nu vor fi multidisciplinari, foarte probabil, nu vor gasi locuri de munca.

  1. Daca ai putea s-o iei de la inceput, ai urma aceleasi scoli sau ai studia altceva? Ce?

Foarte probabil ca da. pentru mine profesia actuala este o pasiune si nu ma vad facand altceva.

  1. Care sunt planurile tale de dezvoltare a carierei? Vei ramane in acest loc pana la pensie sau te gandesti sa schimbi ceva?

In cei aproape 20 de ani de la terminarea facultatii  am lucrat ca asistent universitar, ca cercetator, ca medic veterinar clinic in 6 centre veterinare diferite, iar in ultimii 5 ani sunt reprezentant al sectorului economic veterinar in Insulele Baleare. De un an sunt reprezentantul la nivel national. In contextul socio-economic actual, este complicat sa fac o predictie pe termen lung, dar va pot marturisi ca singurul lucru cert este ca schimbarile se produc in permanenta.

  1. Ce sfaturi ai da unui elev de liceu,aflat in pragul unei decizii semnificative privind cariera, din perspectiva experientei tale profesionale de pana acum?

Sa aleaga ceea ce ii place cel mai mult. Traim o noua revolutie a modelului economic si al pietei muncii la nivel mondial si nimeni nu stie ce posturi de munca sau ce profesii vor exista peste 10-15 ani. Formarea si adaptarea continua va fi una din conditiile fundamentale pentru a rezista pe piata muncii.

  1. Dupa parerea ta, exista o formula a succesului profesional? Daca da, care?

Nu cred ca exista o formula generala a succesului. Fiecare are cheia lui personala pe care va trebui sa o slefuiasca dupa necesitatile pe care le are. In viata intalnim multe incrucisari de drumuri  unde va trebui sa alegem. De obicei, varianta cea mai aventuroasa si mai originala va conduce la succes, chiar daca marea majoritate prefera drumul cunoscut si mai sigur.

  1. Formuleaza intrebarea pe care ai fi vrut s-o auzi si n-am formulat-o noi. Si ne-am bucura sa aflam si raspunsul.

Despre cariera antreprenoriala: acum 11 ani am decis sa infiintez propriul centru veterinar si, ca atare, am urmat un curs pentru intreprinzatori pentru a ma forma cat de cat  in acest camp, care era total necunoscut pentru mine. Am invatat cum sa redactez un plan de afaceri, un plan de marketing si un studiu economic, iar planul redactat pentru proiectul clinicii a castigat premiul trei in concursul de proiecte de afaceri EUREKA, organizat in 2008 de catrePrimaria din Palma de Maiorca si Camera de Comert din Insulele Baleare(din 86 de proiecte prezentate). In acelasi an am deschis clinica in luna septembrie si, cu toate ca nu era prea avantajos contextul economic, din cauza crizei economice puternice la nivel mondial, clinica s-a mentinut si a crescut in mod constant, fiind in prezent unul din centrele de referinta din Palma de Maiorca, cu 8 locuri de munca stabile si cu inca 4 specialisti care vin periodic pentru anumite cazuri mai speciale. In prezent, este un loc de practica permanent pentru studentii de medicina veterinara din toata Europa prin programul Erasmus+ ,care fac stagii de 3-6 luni. In 2012 am participat activ la fondarea Asociatiei Antreprenoriale Veterinare Baleare(EMVETIB) pe care o prezidez din noiembrie 2012. In martie 2017 am fost aleasa presedinta Confederatiei Antreprenoriale Veterinare Spaniole(CEVE). In acest context, am multe intalniri la nivel national si international de inalt nivel(comisii nationale de lucru, comitete de specialisti, intalniri politice, foruri economice,etc)