Pe o scara de la 1 la 10, care este satisfactia pe care o resimti in legatura cu actualul loc de munca? Ce anume din ceea ce faci iti produce aceasta satisfactie?
Satisfacția este de 9. Îmi place enorm ceea ce fac, îmi place munca mea, îmi place procesul continuu de creație pt a da viață imaginii clientului. O parte din satisfacție este expunerea lucrărilor la public. Publicul poate fi mai larg sau mai restrâns, local sau global. S-ar putea ca publicul să nu știe vreodată cine a făcut designul paharului de cafea pe care îl folosește, revista pe care o citesște sau semnul care le indică direcția. Dar îți este observată munca, iar unora munca ta le va aduce un suflu proaspăt, le va simplifica sau le va îmbunătăți viața cumva. O perspectivă asupra succesului este să te întrebi dacă munca ta este văzută sau folosită, și dacă da, care este beneficiul obținut de oameni. Mă deranjează însă faptul că la noi (mă refer la Transilvania) încă serviciile de branding, rebranding, package design, webdesign nu este remunerate suficient, nu asigură o percepție corectă pe piață. Procesul de creație de calitate devine anevoios și nesigur atunci când clientul trage de preț sau își impune ideile lipsite de bun gust și experiență.
Care sunt reperele carierei tale profesionale? Exista legatura intre visul din copilarie si actuala ocupatie?
He, he, când eram micuță mă visam balerină (și incă mai am nostalgia asta), dar mai apoi în adolescență visam sa devin arhitect. Am desenat și mi-am manifestat potențialul creativ încă din copilărie, a fost doar o chestiune de timp până când am început să învăţ soft-urile profesionale de procesare/prelucare de imagini şi mi-am dat seama că designul grafic este o profesie potrivită pentru mine. Am descoperit aceste soft-uri în perioada studenției la Poliotehnică și le-am învățat cu plăcere.
Cum percepi actualul loc de munca?
Un loc creativ, perfecționist cu o atmosferă caldă. Există satisfacţie privind relaţia cu superiorii/şefii, relaţia cu colegii de muncă, cu clienții, satisfacţia privind mediul sau condiţiile de muncă, privind salariul şi programul de muncă.
Exista legatura intre ceea ce lucrezi si ceea ce ai invatat in scoli?
Da, sigur că există. Am studii politehnice și studii de comunicare. Amândouă au o pondere în ceea ce fac. Designul grafic nu este 100% doar creație. Este necesar să cunoști programe de grafică, interfețe, să ai și cunoștințe tehnice. Nu înseamnă numai a face o meserie, ci a împleti tehnici foarte exacte cu inspirația artistică. Studiile de comunicare mă ajută în relația cu clienții, cu modul de prezentare a produsului finit, cu modul de abordare al deadline-urilor și de gestionare al mixului de soluții care include: logo & identitate vizuală/ naming, plan de promovare (canale de comunicare, plan editorial, buget, oferte de sezon, mecanisme de fidelizare), texte de prezentare, materiale publicitare, campanii de promovare online, etc. Mă ajută în a asculta îndeaproape clienții, de a înțelege ce au de zis, ce vor să transmită și de a identifica, în noianul de informații care alcătuiesc universul de brand, pe acelea care conturează o nevoie de comunicare. Alături de fiecare client te schimbi, te modelezi cu flexibilitate și răbdare.
Care sunt cunostintele, abilitatile, competentele pe care le consideri absolut necesare pentru a fi competitiv pe piata muncii actuale si viitoare?
În fiecare zi învățăm lucruri noi, educația continuă nu este doar o sintagmă. Într-un mediu de lucru fluctuant, aptitudinile necesare pentru a fi competitiv sunt și ele în continuă schimbare. Pe măsură ce totul devine excesiv de computerizat, va fi nevoie de oameni cu aptitudini ce nu pot fi codificate, cum ar fi cele care pot da o viziune unică vitală pentru luarea unei decizii. Un punct în plus îl are gândire nestandardizată și adaptabilă, adică, capacitatea de a găsi soluții și de a da răspunsuri ieșite din tipare. Este necesară actualizarea zilnică a informațiile și aptitudinile pentru a deveni sau a ne menține în competiție pe piața muncii. Dezvoltarea tehnologică este una continuă așa că angajații vor trebui să acorde o importanță mai mare managementului propriei cariere. Printre competențe necesare aș puncta: motivaţia, responsabilitatea, curiozitatea, perseverenţa, abilităţi de comunicare, creativitate, empatia și dedicarea, capacitatea de creație în orizontul disciplinei.
Daca ai putea s-o iei de la inceput, ai urma aceleasi scoli sau ai studia altceva? Ce?
Poate că aș studia Academia de Arte și Design. Deși nu este târziu nici acum, cred cu tărie că pe parcursul vieții este necesar un studiu continuu, o reinventare personală, iar la ora actuală universul media este plin de cursuri diverse pentru orice nivel de pregătire. Clar că aș alege același domeniu, aș încerca în plus designul de bijuterii sau designul de interior.
Care sunt planurile tale de dezvoltare a carierei? Vei ramane in acest loc pana la pensie sau te gandesti sa schimbi ceva?
Poate voi merge doar pe freelancing, poate mă voi reinventa, dar cu siguranță în același domeniu. Încă nu consider necesară schimbarea companiei, cu siguranță că dacă se va ivi o oportunitate benefică sufletului meu, nu voi ezita să o fac.
Ce sfaturi ai da unui elev de liceu,aflat in pragul unei decizii semnificative privind cariera, din perspectiva experientei tale profesionale de pana acum?
Să își urmeze inima, există o înclinație nativă a fiecăruia. Să facă ceea ce simte. Să fie maleabil, poți schimba oricând domeniul dacă asta simți. Să înveţe lucruri noi din domenii vaste, să gândească raţional, să îşi gestioneze timpul cu succes, să nu fie exagerat de pretenţios şi dezorientat, să fie altruist și dedicat. Orice faci cu pasiune este un succes.
Dupa parerea ta, exista o formula a succesului profesional? Daca da, care?
Căutăm cu toții succesul în speranța că ne va face fericiți: Vreau un loc de muncă într-o multinațională cu o remunerație mare, 8-10 ore/zi? Cu ce preț? Timpul liber individual de cunoaștere, de definire a sinelui , se diminuează. Într-adevăr, obținerea unui venit satisfăcător este baza succesului în orice domeniu, dar nu este totul. Consider că succesul profesional devine personal, o formă de avansare și perfecționare în relația cu tine însuți, nu înseamnă a fi bogat material ci a fi împlinit cu tine însuți. Succesul înseamnă mai mult decât să mergi în fiecare zi la lucru și să fii plătit. Succesul înseamnă să găsești satisfacție personală în munca ta și să îți placă ceea ce faci. Mai înseamnă să fii implicat în context, un context al clienților, angajatorilor, consumatorilor. Acestea sunt lucrurile care ne fac bogați. Legătura socială este cel mai mare furnizor de fericire pe care-l avem și este extrem de importantă pentru pregătirea reușitei.